Bèta academie >

Nieuws

Huiswerktips voor ouders

Huiswerktips voor ouders

 

Huiswerkhulp van ouders aan hun kind(eren)

Tijdens de intakegesprekken op ITSB, krijg ik regelmatig van ouders de vraag hoe zij hun kind(eren) thuis het beste kunnen begeleiden met het huiswerk, zodanig dat er minder conflicten ontstaan. Over het algemeen gaat het hier om kinderen in de onderbouw van het VO.

De 7 tips van ITSB

Tip 1: De afspraken

Het is goed om in samenspraak met uw kind duidelijke afspraken te maken over wanneer en hoe lang uw kind met het huiswerk bezig is. Dit geldt voor elke dag van de week, dus ook voor het weekend! Duidelijkheid hierover leidt in de meeste gevallen tot regelmaat. Bijvoorbeeld 2x een uur in de middag en/ of avond? 3x drie kwartier? Wat werkt het beste volgens uw kind? Uw kind heeft zelf vaak goede ideeën hierover.

Ook afspraken over het gebruik van de Iphone en laptop zijn belangrijk: tijdens het werken alleen gebruiken wanneer het nodig is om bijvoorbeeld Magister, SOMtoday  en/of ELO te raadplegen of te gebruiken.

Tip 2: De planning

U kunt meekijken en “sturen” wanneer uw kind (zelf! J) een realistische hw-planning maakt. Wat heeft hij op gekregen? Wat moet hij doen? Hoe gaat hij het aanpakken? Met welk vak wil hij beginnen? Waar heeft hij hulp bij nodig? Wil hij overhoord worden? Wanneer? Blijft er tijd over om vooruit te werken?

Een nauwkeurige planning voorkomt dat uw kind na een so of repetitie in een situatie komt dat hij zegt: “Ik wist niet dat we dat ook moesten leren!”. Hier zal hij niet mee scoren, terwijl hij dit juist graag wil. (En mocht het toch eens voorkomen, dan zal hij hopelijk hier lering uit trekken.)

Tip 3: Uitleg geven

Wanneer uw kind om uitleg vraagt, is het goed om uw kind te vragen wat hij wel begrijpt van de opgave(n) of het onderwerp. Kan hij dit aan u uitleggen? Vervolgens kunt u samen het gedeelte oplossen waar hij echt niet uitkomt, waarbij u aan uw kind het initiatief laat. Uw kind leert door denken en doen! Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat u de opgave(n) voor uw kind maakt, ook al is de verleiding groot. Dit gaat immers sneller….. Meestal komt uw kind er wel uit (soms met enkele aanwijzingen van u). Dit geeft hem dan zelfvertrouwen. Als het helemaal niet lukt, kan uw kind altijd aan de vakdocent om meer uitleg vragen.

Tip 4: Het overhoren

De kunst is om kritisch te zijn bij het overhoren. Oppervlakkige antwoorden en trefwoorden scoren niet. Thuis niet en op de toetsen niet. Doorvragen is belangrijk: Wie? Waarom? Hoe? Wat stond er in het vorige hoofdstuk ook alweer hierover?

Overhoren vraagt van ouders geduld en tact. Het is verstandig hier ook tijd voor te nemen en er geen haastklus van te maken. Uw volle aandacht is dus gewenst.

Voor het oefenen van de woordenlijsten vreemde talen bieden veel overhoorsites mogelijkheden, bijvoorbeeld de gratis online overhoorprogramma http://www.wrts.nl/

Tip 5: Het herhalen

Het kan wenselijk zijn om “weggezakte” stof te herhalen. Meestal blijkt dit tijdens het overhoren of als uw kind om uitleg vraagt. Grote kans dat uw kind aan herhalen een grote hekel heeft. Het kan helpen als u met hem steeds kleine (concrete) stukjes per keer selecteert om te herhalen.

Tip 6: Geen (eindeloze) discussies

Pubers gaan de (“Ja, maar…..!”) discussie graag aan, vooral als het om huiswerk maken gaat. Wanneer een gesprek in een verhitte discussie dreigt te ontaarden, is het goed om een “time-out” te nemen. Maak uw kind duidelijk dat u hem begrijpt, maar het gesprek op een rustiger moment wilt voortzetten.

Geef uw puber ruimte maar ook begrenzing! Grenzen stellen aan bijvoorbeeld hoe laat naar bed, hoe vaak en tot hoe laat met vrienden uit en hoe vaak sporten, mag!

Een gezinsritme is belangrijk. Een ritme, dat bij uw gezin past, geeft rust en regelmaat. Rust en regelmaat hebben een goede invloed op het concentratievermogen van uw kind, net als het sporten, immers: Bewegen = Beter Leren! (www.itsb-edu.nl/hallo-wereld/) Ook huiswerk maken vereist nou eenmaal concentratie.

Tip 7: Huiswerkbegeleiding

Vindt uw kind huiswerk maken ondanks uw hulp heel lastig, dan kunt u altijd nog  huiswerkbegeleiding overwegen. In ons instituut leert uw kind onder deskundige begeleiding zijn huiswerk nauwkeurig te plannen en ook leert uw kind om gestructureerd en efficiënt te leren. Hij wordt gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen. ITSB helpt uw kind zijn talenten en capaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen. Door vooral de focus te leggen op wat uw kind allemaal wél kan, krijgt uw kind meer zelfvertrouwen en zal hij beter presteren. Met onze oplossingsgerichte manier van werken bereiken wij samen onze doelen. Er wordt tijdens de begeleiding ook veel persoonlijke aandacht besteed aan de zwakke(re) vakken.

Goede begeleiding doet er toe!

 

Arlene Oehlers

Directeur ITSB